В ОУ“Ив. С.Тургенев“ посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
В ОУ“Ив. С.Тургенев“ посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция / netinfo
Гости от Италия, Испания, Полша и Турция посрещнаха от ОУ“Ив. С.Тургенев“-Разград за патронния си празник 15 март.
Едно от събитията, в които те участваха бе заседание на ученическия парламент, което се проведе в залата на Общински съвет-Разград. На него единодушно е била одобрена докладна записка за ремонта на площадката в двора на ОУ„Тургенев”, внесена от Кристиян и Преслава, ученици от училището.  Заседанието е било ръководено на английски език от заместник-председателя на Общински съвет-Разград Калоян Монев, и в него участваха гости от Италия, Испания, Полша и Турция. Младите парламентаристи получили поздравления  от Михаил Тодоров - главен секретар на Областна администрация и Елка Драмалиева - Началник отдел ”Образование" в Община Разград. Разяснения за работата на институциите направил председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Събитието беше част от програмата „Еразъм+” , по която в момента домакини са училище  ”Тургенев”.
От понеделник в разградското училище гостува международна делегация от учители и ученици от четири държави по Европейски проект „Еразъм” – информират от Областна администрация. Групата е била тържествено посрещната на входа на училището с традиционните хляб, сол и български хора,  представени от танцовата формация към Центъра за работа с деца „Хорце” с ръководител Румен Иванов. Очарованите гости се хванали на хорото до автентични кукери и да потропат българска ръченица. С още много танци, знамена и усмивки  продължило тържествено посрещане.
Гостите влезли във всички класни стаи, запознали се с всички ученици и им представили своите училища и красотите на страните, от които идват.
След обяда италианци, испанци, поляци, турци и българи говорили на един общ език-езика на изкуството, заедно с художника Орхан Исмаил. Той  им показал как с усмивка, чар и талант можеш да сътвориш нещо прекрасно, което може да бъде разбрано от всеки, без значение на езика.
На следващия ден в Регионална библиотека „Проф.  Боян Пенев” учениците от 7 А клас и техните гости провели урок по литература ”Йовковата бяла лястовица и надеждата”. Седмокласниците представили биографията на Йордан Йовков на английски и на български език, а след това часът продължил с дискусия по въпроса за бялата лястовичка - има ли я и може ли тя да излекува болките човешки. Урокът се водил на български и на английски език и гостите не само разбрали съдържанието на представяната творба, но и успели да се включат с мнения по поставените въпроси. Гостите разгледали  и специално приготвената за тях изложба на книги на италиански, испански, полски и турски език. Най-силно впечатление им направи изданието Елин Пелин - „Разкази”  на турски език и наличието на романа на Хенри Сенкевич  „Quo vadis” в оригинал.
След това делегацията гостувала в РУО на МОН Разград по покана на Началника на институцията Ангел Петков.
На тренировъчната база на ПФК"Лудогорец" - "Гнездо на орли" пък децата и техните ръководители от Полша с удоволствие разговаряли с полските национали Яцек Горалски и Якуб Шверчок. Учениците разгледали базата и се снимали пред шестте шампионски купи. Имали са щастието да се видят и с още футболисти  на „Лудогорец”. Горди от постиженията на разградския футболен клуб, тургеневци демонстрирали самочувствие пред съучениците си от Севиля, Палермо и Бялисток, които също са футболни градове.
Предстои екскурзия до Велико Търново, празничен юбилеен концерт на 15 март, на който ще има и испански танц и още много интересни инициативи – уверяват от школската управа.

В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
netinfo

В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
netinfo

В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
netinfo

В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
netinfo