В НАП-Разград чакат по-малко данъчни декларации

В НАП-Разград чакат по-малко данъчни декларации
В НАП-Разград чакат по-малко данъчни декларации / Радка Минчева
Между 800 и 1000 декларации по Закона за облагане на доходите на физически лица по-малко очакват данъчните в Разградско през настоящата данъчна кампания. Това обявиха на пресконференция днес шефът на разградския офис на Териториалната дирекция на НАП-Варна Цанка Тъмнишка и началник отдел „Услуги за клиенти“ Йордан Йорданов. Причината е в законово изменение, което освобождава собствениците на фирми, които не са извършвали дейност през отминалата година, да подават задължително декларации. Част от тях и без това не са подавали декларации и се налагало данъчните власти да ги издирват и санкционират, а глобата била от 500 лева.
Така без тези декларации се очаква да бъдат обложени с данъци около 7500 човека  от област Разград. 989 са подали декларациите си до 31 януари, 350 от тях са се възползвали от 5%-ното намаление като са подали декларациите и платили данъка си по интернет. През 2017 г. процентът на подадените по електронен път декларации е бил 29, сега целта ни е да стигнем 50 – обяви Тъмнишка.
Електронните услуги ще са акцент в работата на данъчните през тази година – обясниха още от ръководството на НАП-Разград. В системата на данъчните служби вече се предлагат 80 електронни услуги.
Облекчение за клиентите са въведените четири ПОС-терминала на първия етаж в сградата на данъчната служба. За да се използват, е необходимо да се подаде заявление и процедурата с плащането продължава около две минути. От НАП-Разград се похвалиха, че са сред най-бързите в страната – времето за обслужване на клиент е средно 5 минути.
От НАП-Разград отчетоха още, че през миналата година са събрали приходи за държавния бюджет в размер на 117 790 000 лева.