Трабанти, фолк дива и заря за празника на Лозница
Трабанти, фолк дива и заря за празника на Лозница / Радка Минчева, архив
Извънредното заседание на Общински съвет-Лозница, на което ще бъде избран временния кмет на общината, ще се проведе утре, 19 март, от 9,00 ч. в сградата на община Лозница. Това съобщи за Дарик-Разград председателят на местния парламент Ибрахим Ахмедов. Той уточни, че предложения не са правени предварително, това ще стане на самата сесия. По закон в ситуации, в които се прекратяват предсрочно пълномощията на общински кмет, както това се случи с Айхан Хашимов, до провеждането на избори длъжността се изпълнява от заместник-кмет. На този пост в момента са Гюкчан Ахмед и Мехмед Билялов. По-късно от публикация във Фейсбук на пресцентъра на ДПС стана ясно, че номинацията на политическата сила, която има мнозинство в Общински съвет-Лозница, е Гюкчан Ахмед.
Решението на Общинската избирателна комисия в Лозница за прекратяването на пълномощията на Хашимов заради условна присъда за длъжностно престъпление, влезе в сила в събота вечерта след тридневен срок за обжалване, така че практически Лозница е без кмет само един ден. Днес ОИК се събра отново за следваща стъпка по ЗМСМА и Изборния кодекс - Изпращане на уведомление до Централната избирателна комисия за насрочване на частични избори за Кмет на община Лозница. Това решение е взето единодушно с 10 от 10 присъствали на заседанието членове на ОИК.
Членовете на комисията имаха още една точка в дневния ред. На 16 март е постъпило уведомление от Председателя на Общински съвет-Лозница за необходимостта от прекратяване предсрочно на пълномощията на общинския съветник Фехми Дахил Осман. Мъжът, който е брат на бившия кмет на Лозница Вехби Османлъ, е починал на 14 март. ОИК е взела решение за прекратяване на пълномощията на починалия съветник и на негово място обявява за избран следващият в листата на ДПС Муса Дурльов. Решението може да бъде оспорено пред Административен съд-Разград в седемдневен срок.