Три дни продължава Празникът на Разград
Три дни продължава Празникът на Разград / netinfo
Три дни продължават събитията, посветени на Деня на Разград 28 януари – обявиха на пресконференция днес кметът на града д-р Валентин Василев и главният експерт „Култура, спорт и туризъм“ Виолета Антонова. Градоначалникът нарече програмата разнообразна и колоритна, тъй като е посветена на 140-годишнина от Освобождението на Разград. Василев съобщи още, че очаква високопоставени гости от страната и чужбина, кои обаче не пожела да обяви.
През цялата 2018-та година събитията от Културния календар на Община Разград ще се осъществят под знака на: 140 години Освобождение, „Европейската година на културното наследство 2018” и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Основните събития, посветени на Деня на Разград, са разположени в три дни, но всъщност има още едно, което  ще се случи преди тях. Стартът на 54-ия крос „Освобождение” ще бъде на площад "Възраждане" на 24 януари от 14.00 ч. Крос „Освобождение” е най-старото лекоатлетическо състезание, провеждано без прекъсване от 1965 година, с него са свързани поколения наши съграждани. През 1994 година с решение на Общинския съвет  той се посвещава на Деня на Разград – 28 януари и става част от спортната програма, посветена на празника. Негови организатори са Община Разград и Регионално управление на образованието – Разград, със съдействието на спортен клуб по лека атлетика “Лудогорец” Разград и Център за подкрепа за личностно развитие – Ученическа спортна школа „Руси Бухтев”.
На 25 януари 2018 от 18.30 ч. в Общински културен център Разград ще бъде представен „Разпитът” - спектакъл по документални материали от съдебно-следствения разпит на Васил Левски - част от Националната кампания за съхранение, развитие и популяризиране на българската история и култура, по повод 145 г. от героичната гибел на Апостола на свободата. В ролите са Веселин Плачков и Христо Мутафчиев.
На 26 януари в 11.00 ч.в залата на Общински съвет Разград        ще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет Разград, посветена на 28 януари – Ден на Разград. На нея се гласуват новите носители на званието „Почетен гражданин на Разград“. Номинациите тази година са на писателя Иван Джебаров и на диригента Красен Иванов.
Същия ден от 17.30 ч. в Общински културен център Разград ще бъде представена фотоизложба на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество „ Разград – уловени мигове”, посветена на Деня на Разград.
Веднага след това от 18.00 ч. в залата на ОКЦ започва  официалната церемония по връчване на звание „Почетен гражданин на Разград”, след която зрителите ще се насладят на празничен концерт „Възрождение” - Авторски проект на трио „Тенорите” и Разградска филхармония, с участието на млади изпълнители, включително и от Музикална школа „Илия Бърнев”.
На 27 януари 2018 от 17.00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” Разград предстои откриване на историческа изложба „Разград по време на руско-турските войни от 18 и 19 в.”
Малко след това отново в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ от 17.30 ч. ще се състои премиера на „К 22”  - документален филм, свързан с историята на Разград.
Празничният 28 януари започва в 9.00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” с литургия, водосвет за Деня на Разград и панихида за загиналите руски войни и български опълченци.
От 12.00 ч. в Общински културен център „Честит рожден ден!” ще се проведе традиционното детско парти за децата, родени на 28 януари, които по традиция са кръщелници на кмета.
В 17.00 ч. на площад „Възраждане” е началото на ритуала за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея на загиналите руски войни и български опълченци, като събитието ще приключи с празнични илюминации.

Три дни продължава Празникът на Разград
netinfo