/ iStock
Тракийската царска гробница в археологически резерват "Сборяново", близо до село Свещари, отвори врати за посетители за сезон 2022 година в изцяло реновиран вид. Първите посетители за сезона бяха семейство от чужбина и група туристи от Сливен, съобщиха пред БТА от културната институция.

Свещарската гробница е уникален паметник на тракийската гробнична архитектура и привлича над 50 000 посетители всяка година. Тя е построена през 3-ти век пр.Хр., в нея вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. 

Гробницата е открита през 1982 г. при разкопки до селото. Заради своята уникална архитектура и украса три години по-късно обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО. 

Само преди ден бяха чествани 40 години от откриването на културния обект и представянето на завършения проект по експонирането на гробницата, реализиран със средства от Посланическия фонд за опазване на културното наследство. 

Реставрацията вече дава възможност на посетителите да видят в нова светлина този забележителен шедьовър на тракийската гробнична архитектура, каза пред БТА директорът на Историческия музей в Исперих Емилия Германова.

Тя обясни, че в обновеното експозиционно пространство туристите ще открият информация и данни за гетските племена, живели по тези земи преди повече от две хилядолетия, за столицата на Гетското царство и един от великите гетски владетели.

Посетителите ще опознаят намерени в гробницата дарове и предмети. По-голяма част от тези движими културни ценности се представят за първи път в постоянната експозиция към обекта, след тяхната реставрация.

Царската гробница вече е и с ново осветление, като дошлите да я разгледат ще се потопят в светлини и сенки, ще следват с вълнение увлекателния разказ на екскурзоводите за отминала слава, величие и път към обезсмъртяване. Анимационен филм, представен в обновената експозиционна зала на Приемния център, ще направи миналото на гетите по-близко и разбираемо за най-младата публика – децата, добави директорът на исперихския музей. Тя изрази убеденост, че с новата си светлина Свещарската гробница ще привлече повече туристи от страната и света.
БТА