/ Радка Минчева, архив
За пръв път в историята на местните парламенти от последните години, а може би и десетилетия, Общински съвет-Разград заседава без своя председател и без представител на общинска администрация, но събра кворум и после мнозинство за легитимно решение.

Сесията бе извънредна, насрочена по искане на част от общинските съветници, датата определила председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, но след това си взела отпуск в този ден. Уважителни причини за отсъствие изтъкнали писмено и всички съветници от ГЕРБ, „Кауза Разград“ и част от независимите.

Упълномощен да ръководи заседанието бил д-р Левент Апти. Сесията трябваше да започне в 10:30 часа, но се оказа че в залата са 16 от 33-мата съветници, и заседанието както е по правилник бе отложено за след 30 минути.

В новия начален час дойде 17-ият съветник Мануел Василев, който осигури кворума и сесията започна. През цялото време председателската банка остана празна, тъй като д-р Апти води от трибуната за изказвания, а представител на общинска администрация не се яви – по същото време на трети етаж кметът и двамата му заместници даваха пресконференция в отговор на пресконференцията на БСП в понеделник.

Извънредната сесия бе по повод искането от управата на „Общински пазари“ за вземане на кредит от 720 000 лева за 15 години за изграждане на нова административна сграда. Докладната внесе съветникът от Реформаторския блок Иво Димитров, като обясни, че спешността й е свързана с изтичане на срока на офертата от банката, дала най-добро предложение за заем. Докладната бе одобрена от всички присъстващи в сесийната зала: 6 съветници от ДПС, по 5 от БСП и Реформаторския блок и независимата Милена Орешкова.

Така за пореден път се сформира ново мнозинство в Общинския съвет, остава да видим дали е временно или за по-дълго.