Поредна проверка на РИОСВ за миризми, 7 часа във въздуха е имало сероводород
Поредна проверка на РИОСВ за миризми, 7 часа във въздуха е имало сероводород / netinfo
Директорът на РИОСВ-Русе инж. Любомир Атанасов определи размерите  на санкциите на четирите дружества в Разград заради  превишения на нормите по показатели в отпадъчните им води – съобщават от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.
Най-висока е текущата месечна санкция на „Биовет“ АД-клон Разград. Тя е в размер на 88 191 лв. Определена е за превишения на индивидуалните емисионни ограничения, разписани в Комплексното разрешително по показателите азот амониев, неразтворени вещества, химична потребност от кислород и биохимична потребност от кислород за 5 денонощия.
На „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД, оператор на Градска пречиствателна станция е наложена текуща месечна санкция в размер на 67 035 лв. Тя е за установени отклонения от индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване, издадено от Басейнова дирекция „Дунавски район“ по показатели неразтворени вещества, биохимична потребност от кислород за 5 денонощия и фосфор.
Текуща месечна санкция в размер на 120 лв. е наложена и на „Пилко“ ЕООД. Птицекланницата е допуснала превишения на индивидуалните емисионни ограничения по един показател - общ азот.
На дружеството „Амилум България“ ЕАД е съставен акт за установено административно нарушение-неизпълнение на условие в Комплексното разрешително и допуснати превишения на максимално допустимите концентрации по показатели активна реакция и неразтворени вещества. Все още не е издадено наказателното постановление в този случай, след издаването му се определя и паричната санкция – уточниха от екоинспекцията.
Отклоненията са констатирани при изпитване на отпадъчните води, взети  от пречиствателните станции в периода 20-24 август от Регионалната лаборатория към ИАОС в Русе в рамките на проведения контрол по постъпили сигнали за неприятни миризми в града – припомнят от РИОСВ.
На санкционираните дружества ще се дадат предписания да  предприемат  действия за достигане на определените норми за отпадъчни води  в разрешителните документи.