/ Община Разград
Разград почете 172 години от рождението на Христо Ботев, съобщиха от Общината.

Община Разград

Церемонията по отбелязване на годишнината бе организирана от Община Разград, проведе се пред паметника на поета и революционер.

Честваме 172 години от рождението на Христо Ботев

Слово за живота и делото на Ботев изнесе завеждащият отдел „История на българските земи XV-XIX в. в Регионалния исторически музей-Разград Иво Стоянов. „Животът и делото на поета и публициста бяха посветени на общочовешките идеали за политическа свобода и социално равенство.

Община Разград

Община Разград

Своеобразен израз на неговите мечти са думите му „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“.

Община Разград

Община Разград

Затова и днес Ботев остава като пример за подражание и преклонение от идните поколения“, завърши словото си Стоянов. Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев, заместник-кметът Добрин Добрев, председателят на Общински съвет Стоян Ненчев и заместник-председателят на Общински съвет Калоян Монев поднесоха венци пред паметника на Ботев, цветя пред паметника поставиха и заместник-кметовете Милена Орешкова и Мирослав Грънчаров.

Община Разград

Венци и цветя бяха поднесени и: от името на Десислава Атанасова - народен представител от политическа партия ГЕРБ; от името на Асим Адемов - евродепутат от групата на Европейска народна партия - ГЕРБ; от Гюнай Хюсмен - Областен управител на Област Разград; от групата общински съветници от БСП и Общински съвет на БСП; от групата общински съветници ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ (ДА БЪЛГАРИЯ, ДСБ, Зелено движение)(СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ)“; от групата общински съветници от ВМРО-Кауза Разград; от групата общински съветници от ПП ГЕРБ; от Регионален исторически музей-Разград; от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“; от Средно училище „Христо Ботев“-Разград; от Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; от Областен и Общински съвет на Съюза на пенсионерите, от признателни граждани.

Община Разград

В церемонията участва Градският духов оркестър.