Пътуващо лятно кино в Исперих днес
Пътуващо лятно кино в Исперих днес / www.bnt.bg
Със съдействието на кмета на Община Исперих лудогорският град става част от седмото издание на общонационалната кампания „Пътуващо лятно кино с БНТ 1“ – съобщават от местната управа в Исперих.
Целта на кампанията е да съсредоточи вниманието на обществото върху изчезващите кинотеатри в България.
Днес от 20:30 ч. пред сградата на читалище „Съзнание – 1891“ в Исперих ще се излъчи безплатна прожекция на създадения по действителен случай филм – „Урок“. Всички жители на града, проявили интерес към събитието, ще се потопят в позабравената вече магия на киното под звездите.
„Урок“, също както последвалият го филм „Слава“, са създадени по действителни случаи и са част от замислената от режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов трилогия за „малките герои“ на нашето време: куриозни истории от новините в българското общество. Филмът разказва историята на Надежда - учителка по английски език в провинциален български град, която преследвана от дългове и лихвари решава да ограби банка.
Премиерата на „Урок“ е през 2014 г. по време на филмовия фестивал в Торонто. Не закъснява и първото отличие за лентата от престижния фестивал в Сан Себастиан (Испания), където филмът получава голямата награда за дебют. Следват награди и от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Куенка (Еквадор), Гьотеборг (Швеция), Анже (Франция), Вилнюс (Литва), Клуж-Напока (Румъния), Дахук (Иракски Кюрдистан) и други. „Урок“ е носител на „Златна липа“ (Стара Загора, 2015) за най-добър филм, на наградата на БФА‘2015 за най-добър пълнометражен игрален филм, както и на наградата на София за ярко постижение в областта на киното (2015 г.) и на специалната награда на гр. Варна „Златна роза“ (2014). В продукцията взимат участие актьорите: Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева и Маргарита Гошева, която получава за ролята си във филма редица отличия.
Освен „Урок“, по време на прожекцията в Исперих, ще бъдат представени и две късометражния продукции – „Солено и сладко“ (продуцент „No Blink“) на режисьора Поли Генчева с участието на Асен Блатечки и филмът от общоевропейската кампания на Европейския съюз „ЕU&ME“ - ,,Царят на купона“ на режисьора Йоргос Зоис.
Час преди прожекцията децата ще имат възможност да седнат на Гигантския стол на четенето, да разгледат и да почетат книжки от Пътуващата детска библиотека, която съпътства събитието. Те ще могат да заменят своя, вече прочетена книга, с книга от Пътуващата библиотека – оставена от друго дете в страната, както и да напишат ценно послание, което ще достигне до неизвестен за тях бъдещ читател.
Седмият поред сезон на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще представи безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната, а журналисти от БНТ ще предават в свои репортажи атмосферата от гостуванията.