дело съд
дело съд / БГНЕС
Поредна алоджийка от Ясеновец отива на съд заради неплатени данъци – става ясно от прессъощение на Апелативна прокуратура-Варна.б
Според информацията Окръжната прокуратура в Разград е внесла обвинителен акт съд срещу Гюлхан Р., която избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери и използвала документ с невярно съдържание за получаване на месечни помощи за дете. И двете деяния 37-годишната подсъдима извършила като продължавано престъпление. 
През периода от 2010 до 2013 год. Гюлхан Р. започнала да получава с преводи различни суми от граждани на Република Турция, Русия и Швейцария. Чрез международните системи за разплащане подсъдимата получила лично през този период 53 064 евро, 4335 щатски долара и 198 лева, като левовата равностойност на преводите според счетоводно-икономическата експертиза по делото възлизали на  110 195 лева – уточняват от Апелативна прокуратура. 
Дължимите данъци, които подсъдимата трябвало да заплати като местно данъчно задължено лице, били в размер на 10 138 лева, което е в големи размери. Гюлхан Р. не е подала данъчни декларация за получените от чужбина  доходи.
За да отглежда единственото си дете, тя знаела, че има право на социални помощи като безработна. Подала молба-декларация в Агенцията за социално подпомагане в Разград, в която заявила, че не получава доходи, като скрила сумите от чужбина. С тях тя и детето й разполагали със средномесечен доход в размер на 1506 лева за периода от февруари 2009 до януари 2010 г. Така  получила социални помощи в размер на 420 лева.
В хода на досъдебното производство 37-годишната жена не дала обяснения. Като отегчаващи отговорността й обстоятелства прокуратурата посочила в обвинителния акт проявената от Гюлхан Р. престъпна упоритост – обясняват още от Апелативна прокуратура. 
Предстои делото срещу подсъдимата да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.