Административен съд-Разград бе обявен за съд-модел
Административен съд-Разград бе обявен за съд-модел / netinfo


Пенсиониран служител в Държавна агенция „Национална сигурност“ заведе иск 5700 лева за нанесени му имуществени и неимуществени вреди срещу ръководството на службата, в която е работил. Делото е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени на гражданите, гледа се в Административен съд-Разград.
Станимир Иванов счита, че вследствие неправомерно действие от страна на прекия му шеф Милен Минчев е претърпял психически страдания. Това станало през 2015 г., когато Иванов влязъл в болница в Русе, а след лечението научил, е директорът му е изискал от лечебното заведение медицинската документация за състоянието си. Според него тази информация станала достояние на всички и колегите му започнали да странят от него, директорът прехвърлил задълженията му на останалите служители и не му възлагал задачи, оказал му влияние и да се пенсионира по-рано, отколкото смятал.
В съда констатациите му бяха потвърдени само от съпругата му, а двама служители и самият началник разказаха, че не е имало промяна на отношението.  Минчев призна, че неправомерно е изискал медицинската информация и затова получил дисциплинарно наказание, но увери, че за съдържанието на документите научили само от „Личен състав“ и служителя, който го замествал на шефския пост. Директорът обясни, че изискал  информацията, тъй като нямал данни колко ще продължи отпускът по болест на Иванов, което се отразявало негативно на работата на звеното в ресора на служителя. Минчев уточни още, че не е оказвал натиск за подаване на молба за пенсиониране, а и до днес не се намерил служител в този ресор, който да изпълнява задълженията си качествено, както Иванов. Показания пред съда даде и адвокат Ненко Гигов, който е и бивш дългогодишен полицейски шеф, с него Иванов се консултирал каква юридическа помощ да потърси, Гигов го насочил към юрист, който се занимава с подобни дела.
След като изслуша показанията на петимата свидетели, съдът чу и становището на прокуратурата, която характеризира молбата като неоснователна и недоказана.
Съдебният състав обяви, че ще се произнесе в законовия едномесечен срок.