/ ThinkStock/Getty Images
За постоянно остава в ареста 21-годишният Ниязи Якуб - бившият затворник, който ограби 12-годишния си брат. Това реши състав на Окръжен съд-Разград на свое заседание днес.

В съдебната зала един срещу застанаха административният ръководител на Окръжна прокуратура Тихомир Тодоров и бившата му колежка, а сега адвокат Милена Пенчикова. Като защитник на младежа от Цар Калоян Пенчикова настояваше за по-лека мярка за неотклонение, като твърдеше, че няма обосновано предположение, че Ниязи Якуб е извършил престъплението, за което е задържан.

Според прокурор Тодоров, на 14 ноември сутринта с помощта на шамари и юмруци Якуб отнел от 12-годишния си брат 25 лева и мобилен телефон „Леново“ на стойност 166 лева. Самият подсъдим призна, че взел парите и телефона от брат си, тъй като той го наблюдавал, докато се срещнал със сестра им, за да докладва на баща им. Ниязи Якуб разказа, че от малък е в конфликт с  баща си, а откак през август излязъл от затвора родителят му не желаел на общува с него, казвайки: „аз син-затворник нямам“.

В Исперих арестуваха рецидивист с метаамфетамин

Той допълни още, че макар да взел телефона и парите на брат си, му дал 2 лева за път и 1 за закуска, за да види как той е преживявал на неговата възраст с толкова пари. Според защитата на Якуб, парите и телефона са върнати в дома на сестрата преди мъжът да бъде арестуват от полицията в Цар Калоян.

Три месеца преди извършването на грабежа Якуб е излязъл предсрочно от затвора, където излежавал присъда за изнасилване на своя леля. Наказанието било 2 години и 8 месеца, но по е освободен предсрочно и условно по средата на изтърпяване на присъдата, като остава с изпитателен срок от 11 месеца и 12 дни.

Съдът реши, че съществува опасност да се укрие или извърши друго престъпление, а и има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че е извършил престъплението, в което е обвинен, затова постанови постоянна мярка за задържане под стража.