Осенец се вдигна на протест заради детската градина в селото
Осенец се вдигна на протест заради детската градина в селото / Радка Минчева
Близо два месеца след като Общински съвет-Разград взе решение детска градина „Иглика“ в село Осенец да бъде закрита от 1 април, жители на селото се събраха на протест в двора на детското заведение. В настояването им за запазване на детската градина ги подкрепиха кметът на селото Димитър Димитров, както и двама общински съветници – Елка Неделчева от БСП и Иво Димитров от Реформаторския блок.
Местните хора оспорват аргумента, че градината трябва да се закрие поради липса на деца, според тях в момента в нея са записани 14 деца, догодина ще са 16, средната посещаемост е 9-10 деца. За закриването жителите на Осенец подозират политически и икономически мотиви, кметът на селото е от различна от политическата сила, управляваща община Разград – той е избран от квотата на БСП, а според местните сградата на детската градина или ще бъде изоставена или ще се използва за Старчески дом.
Решението за закриването вече е влязло в сила – призна селският кмет Димитров. По думите му единственият шанс е да се кандидатства за възстановяване на детската градина по реда на Постановление на Министерски съвет №219, според което в населено място, в което има 6 деца детска градина може да бъде открита. Проектнодокладна с подобно настояване вече се подготвя от председателя на групата съветници от БСП Елка Неделчева.

Осенец се вдигна на протест заради детската градина в селото
netinfo

Осенец се вдигна на протест заради детската градина в селото
netinfo