Официално: Севгин Шукри от ДПС е новият кмет на Лозница
Официално: Севгин Шукри от ДПС е новият кмет на Лозница / Радка Минчева, архив
Севгин Шукри от ДПС е новият кмет на община Лозница. Това сочат официалните резултати от преброяването на гласовете след частичните избори в община Лозница, обявени от Общинската избирателна комисия.

Нейният председател Румяна Костадинова съобщи, че Севгин Шукри е получил подкрепа от 57,79% от действителните гласове или 2623 човека са гласували за него, още 27 са недействителните бюлетини с името му. Подкрепата за предшественика му Айхан Хашимов на последните редовни избори бе значително по-висока - 68,99% или 3693 човека, но на практика нещата са трудно съпоставими, тъй като за него това бе четвърти мандат.

Кандидатът на ГЕРБ Ниязи Ниязиев е подкрепен от 35,89% или 1629 човека, 18 от гласовете за него са недействителни. Въпреки на пръв поглед осезателната разлика ГЕРБ бележи значителен ръст в подкрепата за своя кандидат в сравнение с предходните избори, тогавашният претендент е имал 22,06% или 1181 гласа, което означава увеличение на гласовете с близо 50%. В сравнение с останалите пет общини от област Разград, изключвайки областния център, подкрепа от повече от една трета от населението е рекордна за ГЕРБ на общински избори, на последните местни избори в малките общини представителите на ГЕРБ са събрали между 9,81 и 23,47%.

Третият претендент за поста Цветомир Савов от БСП е с 5,57% подкрепа, което е 253 гласа, 8 от бюлетините за него са недействителни.

„Не подкрепям никого” са отбелязали 0,75% от гласувалите или  34 човека.

Новият кмет на Лозница Севгин Шукри е женен, с две деца, завършил е Ветеринарния техникум в Добрич и Технологичния колеж в Разград. 9 години в Общинска администрация-Лозница, има опит и в неправителствения сектор, бе заместник областен управител по време на правителството на Пламен Орешарски, от две години е областен председател на ДПС-Разград.

Частичният вот в Лозница се наложи поради отстраняването от поста на предишния кмет Айхан Хашимов, тъй като за него влезе в сила условна присъда за длъжностно престъпление, свързано с неправомерно усвояване на средства, отпуснати за ремонт на обществени сгради, пострадали от мними бури.