Ново сдружение иска уроци по безопасност на движението от детската градина до абитуриенти
Ново сдружение иска уроци по безопасност на движението от детската градина до абитуриенти / netinfo
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен приветства дейността на новосъздаденото сдружение „Институт за пътна безопасност“, което представи своите идеи днес едновременно в девет български града. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

В Разград събитието се проведе в Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“-Разград. Областният управител участва в него заедно с целия си екип: заместник областният управител Нурие Црънгалова, заместник областния управител Евгени Драганов и главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров.

„Държавата и конкретно Областна администрация-Разград ще предприемат необходимите действия по отношение на пътната безопасност, държавата се ангажира с предложенията Ви и част от тях по отношение на контрола по пътищата вече са факт“ – обърна се г-н Хюсмен към представителя на Института за пътна безопасност в Разград Анелия Терзиева и към присъстващите на събитието: представители на община Разград, Общински съвет-Разград, Пътна полиция-Разград, на други неправителствени организации, ученици и учители от ПГТС“Христо Смирненски“, експерти.
 

Ново сдружение иска уроци по безопасност на движението от детската градина до абитуриенти
netinfo


Към момента шестима жители на Област Разград са членове на сдружението, което настоява за среща с премиера Бойко Борисов, за да му представи предложения за ограничаване на пътно-транспортния травматизъм в страната. Те са свързани със създаването на подобна на Агенцията за закрила на детето организация, която да извършва постоянен мониторинг на пътно-транспортната обстановка и да подпомага ефективно Министерски съвет при вземане на решения в сферата на пътната безопасност.

Институтът за пътна безопасност настоява още за спешно създаване на нова национална стратегия за единна държавна политика по безопасността на движението по пътищата. В новосъздадената организация членуват експерти по пътна безопасност, пострадали от ПТП и техни роднини.

На събитието в Разград бе обсъдена възможността уроци по „Безопасност на движението“ да се преподават от детската градина до завършване на средно образование, да се издават електронни фишове за всички нарушения, да се стимулира плащането на глоби, да се подобри дисциплината на участниците в движението по пътищата.