Наредбата за опазване на околната среда остана за друг път
Наредбата за опазване на околната среда остана за друг път / Радка Минчева
Наредбата за опазване на околната среда остана за друг път
99747
Наредбата за опазване на околната среда остана за друг път
  • Наредбата за опазване на околната среда остана за друг път
Проектът за Наредба №30 за опазване на околната среда на територията на община Разград няма да бъде приет на следващата сесия на Общински съвет-Разград. Това решиха членовете на комисията по законност. Мотивът им е, че в парламента между първо и второ четене в момента е подобен проект за закон и, за да не се налагат след това изменения, е по-удачно да се изчака първо законът, за да се съобрази наредбата с него.
Предложението за приемане на Наредба №30 за опазване на околната среда на територията на община Разград е на общинския съветник от Кауза Разград Божинел Христов. Повод за изработването й са многобройните сигнали а замърсен въздух над областния център, чийто източник обаче не е установен.Ангажимент е на общинските съветници да направят всичко възможно да гарантират и осигурят нормален и безопасен живот на населението в общината чрез приемане на местни нормативни документи. Общински съвет Разград не разполага с нормативен документ отнасящ се до опазване на компонентите на околната среда – атмосферен въздух, шум, води, почви, биологично разнообразие – смята Христов. Той представи обстойно проекта си, който предвижда санкции за нарушителите на наредбата между 1500 и 7500 лв. при първо нарушение и двоен размер при второ. Повод за изработването на Наредбата са честите миризми над Разград, чийто източник продължава да е неустановен.
Съветникът от БСП Стоян Димитров обаче видя непълноти в проектонаредбата, а Иво Димитров от Реформаторскя блок пък допълни, че в момента в Народното събрание между първо и второ четене е Законът за чистота на атмосферния въздух и, за да не се налагат след това изменения, е по-удачно да се изчака първо законът, за да се съобрази наредбата с него.
Вносителят на докладната се съгласи тя да остане за следващо заседание на местния парламент, не за ноемврийското.
Петима съветници от комисията по законност подкрепиха предложението за отлагане, нямаше против и въздържали се.