Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
Над 700 участници в седмите "Дни на Европа" / ОИЦ-Разград
В периода от 9 до 12 май 2018 г. Областен информационен център - Разград проведе кампанията „Дни на Европа”, насочена към широката общественост и  популяризираща приноса на еврофондовете за развитието на Лудогорието - съобщават от ОИЦ-Разград. В събитията участваха над 700 малки и големи граждани на Разград и областта. През тази година кампанията бе част от инициативата „Европа в моя регион 2018” (#EUinMyRegion 2018) на Европейската комисия, която се провежда в държавите-членки на Европейския съюз.
 Кампанията стартира в Деня на Европа – 9 май с конкурси за рисунка на асфалт „Децата на Лудогорието рисуват Европа” в общинските центрове Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян, където рисуваха над 200 деца и ученици. Конкурсите се осъществиха с подкрепата на общинските управи, общински детски комплекси и ръководствата на местни училища и детски градини.
Рисунката на открито в областния град се проведе в партньорство с Детско арт студио „Дъга” и клуб „Знам и мога” по проект „Твоят час” към ОУ „Н. Й. Вапцаров”.  Изявиха се близо 90 млади художници от разградски училища, ЦУТНТ и детските градини „Славейче”, „Незабравка” и „Митко Палаузов”.
 Много положителни емоции за деца, младежи и възрастни донесе и тазгодишната колоездачна обиколка на обновени с европейски средства обекти. Маршрутът бе с начало пешеходната зона в централната част на града, реконструирана по Оперативна програма „Регионално развитие”, до Археологическия резерват „Абритус”, превърнал се в популярна туристическа дестинация с национално значение също по европроект. Обиколката се проведе със съдействието на Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка” и Аматьорски отбор „Раздвижи се”.
Колоната от над 110 велосипедисти водеше републиканския и балкански шампион по колоездене Мирослав Минчев. След финала ѝ участниците, достигнали крайната точка на маршрута, спечелиха над 50 различни велосипедни аксесоари в организираната томбола.
Трите големи награди – маркови велосипеди, изтегли и връчи кметът на община Разград д-р Валентин Василев. Двата от тях бяха осигурени от ОИЦ, а третият от Община Разград. Получиха ги 12-годишният Момчил Бонев от ОУ „Васил Левски”, 13-годишният Берк Сейхан от ОУ „Никола Икономов” и учителят в Професионалната гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина” Георги Георгиев.
Награди взеха и най-младият участник – шестгодишната Еда Селим, и най-възрастният колоездач, 66-годишният архитект Емил Проданов.
 След края на велообиколката участниците в нея, заедно с много граждани и гости на града се потопиха в творчеството на известния български изпълнител и актьор Орлин Павлов в концерта „Европа на младите хора”.
Кампанията продължи на 10 май с културно-образователната игра „Европа през погледа на децата от Разград”. Участници в клубовете „Информационни технологии”,  „Компютърен свят” и кръжок „Български език и литература” към Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР - ЦУТНТ) гр. Разград подготвиха мултимедийна презентация на тема „9 май – Ден на Европа”, в която представиха информация за историята на създаването на Европейския съюз, неговите символи, институции, членството на България в Съюза, и други интересни и любопитни факти.
Проведена бе и викторина на тема „Европейският съюз”, в която отговорилите правилно получиха награди. В събитието взеха участие над 50 ученици от ОУ „Отец Паисий” и ОУ „Никола Вапцаров” в областния център.
 По-късно се състоя и състезанието по баскетбол „Точна и бърза стрелба”, в което участваха 50 ученици от 5-ти до 12-ти клас от разградски училища и граждани, групирани по двойки. Надпреварата се проведе със съдействието на Ученическа спортна школа „Руси Бухтев”.
Наградите на класираните на първите три места във всяка от петте възрастови групи – маркови баскетболни топки, брандирани раници, чанти и шапки връчи кметът на  община Разград, бивш баскетболист.
 В дните от 10 до 12 май в рамките на кампанията се проведоха Спортни игри, организирани съвместно с Общински клуб за футбол, волейбол, физкултура и спорт на трудещите се - Разград. Турнирите по тенис на маса, шахмат, волейбол, футбол, дартс и скок от място и се проведоха в партньорство със Спортен клуб по тенис на маса „Лудогорец”, Шахматен клуб „Абритус”, Волейболен клуб „Лудогорец”, Клуб на привържениците на ЦСКА и спортни отбори от водещи предприятия.
В спортните игри се включиха над 130 младежи, граждани и работещи от Лудогорието. Индивидуалните и отборните победители в отделните спортове и в комплексното класиране бяха наградени с медали, купи и маркови волейболни и футболни топки. Наградите връчиха народният представител Десислава Атанасова и кметът на общината д-р Валентин Василев.
 Участниците в кампанията „Дни на Европа в Разград 2018” бяха с фланелки или шапки, с логото на мрежата от 28 информационни центъра „Еврофондовете – ДА създаваме Заедно” в България. Призьорите в турнирите, състезанията и останалите прояви получиха раници, спортни сакове и други информационни и рекламни материали, осигурени от Областния информационен център (ОИЦ) – Разград.

Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
ОИЦ-Разград

Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
ОИЦ-Разград

Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
ОИЦ-Разград

Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
ОИЦ-Разград

Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
ОИЦ-Разград

Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
ОИЦ-Разград

Над 700 участници в седмите "Дни на Европа"
ОИЦ-Разград