Възпитаник на Харвард и Кеймбридж представя в Мeханото висшето образование извън България
Възпитаник на Харвард и Кеймбридж представя в Мeханото висшето образование извън България / netinfo
Професионалната техническа гимназия „Шандор Петьофи“-Разград е една от шестте гимназии в страната, която Министерството на образованието предлага да бъдат обявени за училища с национално значение. Това съобщава сайтът на просветното ведомство.
Според държавния образователен стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование училищe с национално значение е това, което дългосрочно изпълнява националнa задачa, възложена със заповед на министъра на образованието и науката, както и училище, в което се обучават ученици от много области. Национална задача е тази, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области в страната и за изпълнението на която е осигурено целево финансиране от държавния бюджет.
Училищата с национално значение са признати за заведения с висок капацитет, авторитет и значимост по отношение на потенциала на учителите, учениците, организацията и управлението на училището. Всички училища със статут на национални са държавни.
Наредбата за институциите в системата на предучилищното и училищното образование за училища с национално значение изисква тези училища да отговарят едновременно на две условия. Едното е в тях да се обучават най-малко 20 ученици от други области на страната, несъседни на областта, в която се намира училището.
Второто е в тях да се обучават ученици от 5 до 9 административни области на страната, като над 30% от тях са с постоянна адресна регистрация от други области; деца от 10 до 14 административни области, като над 20% от тях са с постоянна регистрация от други области; ученици от 15 до 19 административни области и над 10% от учениците са с постоянна регистрация от други области или да се обучават ученици от 20 и повече административни области, като над 5% от учениците трябва да са с постоянна регистрация от други области.
Учебните заведения, предложени за училища с национално значение, отговарят едновременно на две от посочените условия.
От ръководството на Механото нямаха информация за предложението на МОН, както какви ще са позитивите за училището от този престижен статут. Най-вероятно причината ПТГ да отговаря на условията е фактът, че по-голямата част от момчетата от Детско-юношеската школа на „Лудогорец“ се обучават в това училище, а те са родом от почти всички административни области в страната.
Останалите учебни заведения, на които предстои обявяването на статут на училища с национално значеине са: Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ - Ловеч, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ - Тетевен, Професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ - Велинград, Професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ - Разград, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи - Правец, и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ - Стара Загора.