Лозница - с трети заместник-кмет
Лозница - с трети заместник-кмет / Радка Минчева, архив
Лозница стана единствената община в Област Разград с трима действащи заместник-кметове.
Решението да бъде променена структурата на общинската администрация е взето на сесия на местния парламент на 27 юли. 11 от общинските съветници подкрепят предложението на кмета Севгин Шукри, двама от ГЕРБ са против, други двама от същата партия гласуват „въздържал се”. Предложението всъщност не е за създаване на нова длъжност, а за трансформиране на вече съществуваща, новият кмет предлага вместо „старши експерт” в дирекция „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности” да има трети заместник-кмет. Решението влиза в сила в средата на август, малко след това е назначен и третият заместник-кмет. Аргументацията е "възникнала необходимост във връзка с оптимизирането на административната дейност".
Новият заместник-кмет е Ахмед Хасан Ахмед. Според информацията, поместена на сайта на община Лозница, той е на 51 години, има средно образование, владее три езика – немски, турски и руски, има и компютърни знания – word и excel. Има опит в местната власт – бил е кмет на село Студенец. На жителите на община Лозница новият заместник-кмет е известен с прозвището Карачора.
Нито от решението на Общинския съвет, нито от публикуваната на сайта на община Лозница структура на Общинска администрация, която е 64-членна, става ясно какви са ресорите на тримата заместник-кметове. Останалите двама са от мандатите на предишния кмет Айхан Хашимов – Гюкчан Ахмед и Мехмед Билялов.
Община Лозница е сред по-малките общини в област Разград – по настоящ адрес жителите й към 2013 г. са 9455, по-малко хора живеят само в Самуил и Цар Калоян. Щат за трети заместник-кмет в региона има само в структурата на най-голямата община Разград, която според данните на сайта си е със седем пъти повече жители - 67 284. Този пост в областния град обаче стои вакантен още от предишния кметски мандат.