„Капанци” запяха „Изгряла е месечинка” насред Виена
„Капанци” запяха „Изгряла е месечинка” насред Виена / netinfo
„Капанци” запяха „Изгряла е месечинка” насред Виена
73697
„Капанци” запяха „Изгряла е месечинка” насред Виена
  • „Капанци” запяха „Изгряла е месечинка” насред Виена

Българска народна песен озвучи центъра на Виена в понеделник наобяд. Запяха я самодейците от Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци”, които бяха в австрийската столица на връщане от участие във фестивал в Прага.

Песента „Изгряла е месечинка” прозвуча по желание на екскурзовода на „Капанци” Диана Пиперова след края на разходката на гецовлии из виенските забележителности. На изпроводяк българската група изпълни обещание от предишния ден, дадено на Пиперова, да я поздрави с изпълнение на българска народна песен. Първоначално гецовлии смятаха да изпеят песен от Североизточна България, но се съобразиха с желанието на родената в Хасково, но живееща от над 20 години в Австрия българка. За минувачите красивото изпълнение се превърна в една от атракциите на австрийската столица и те с усмивка преминаваха край пеещата група.

В прикачения звуков файл чуйте как звучи "Изгряла е месеченка" в центъра на Виена.

Капанци запяха Изгряла е месечинка насред Виена
netinfo
На 6 юли „Капанци” участваха в 14-ия Международен фолклорен фестивал в Прага. Той се проведе в Конгресния център на „Топ хотел” в чешката столица. Капацитетът на залата е 1000 човека и тя беше пълна, а хотелът, в който бяха отседнали „Капанци”, е сред най-престижните в Прага, в него често се провеждат конкурси за красота и отсядат известни личности от световния шоубизнес.

Капанци запяха Изгряла е месечинка насред Виена
netinfo

В Международния фолклорен фестивал, който се провежда под егидата на Международната асоциация на фолклорните фестивали, участваха 34 състава от: Латвия, Украйна, България, Хърватска, Турция, Сърбия, Русия, Армения, Босна и Херцеговина, Италия, Ирландия, Беларус и Грузия. България бе представена от 9 формации, които се подкрепяха с аплодисменти. 10-минутното представяне на „Капанци” под надслов „На мегдана” обаче получи много аплодисменти и от танцьорите от други националности, част от тях потропваха в ритмите на българските мелодии. Най-силни бяха ръкоплясканията във фрагмента с танца на трима от мъжете върху стомни. „Капанци” бяха сред най-възрастните участници във фестивала, като доайенът сред танцьорите е 75-годишният Минчо Пенев, а сред музикантите бай Николай, който е над 80 години.

Капанци запяха Изгряла е месечинка насред Виена
netinfo

Участието във фестивала „Капанци” съчетаха с екскурзия и посещение на градове в четири държави, освен в Прага и Карлови Вари, където посещението им съвпадна с откриването на традиционния филмов фестивал, гецовлии посетиха и: Будапеща, Виена, Синая и замъка на Дракула край Бран.

Европейското турне на „Капанци” стана възможно благодарение на спонсорите: „Семпе 2”, „МАТ”ООД, „Амилум България”, „Булкорп”ООД, „Алфахим”ООД, ЕТ”Фактор”, ЕТ”Росстел”, ЕТ”Димитров-Цонева” и цветарница „При Мария”.