Излезе от печат „Военната памет на Разград”
Излезе от печат „Военната памет на Разград” / РИМ-Разград
Излезе от печат сборникът „Военната памет на Разград” - издание на Регионалния исторически музей-Разград, посветено на 100-годишнината от Първата световна война. Това съобщават от РИМ-Разград.
Първоначалната идея на екипа, подготвящ сборника, е била да се направи своеобразен каталог на военните паметници, като продължение и разширено издание на книгата на Стоян Великов „Войнишките паметници в Разградска област, издадена през 2010 г., чийто тираж е  напълно изчерпан. В хода на работата, която продължила около две години, и благодарение на натрупаните през последните две десетилетия изследвания, концепцията е разширена и обогатена, като се стигна до формàта да се систематизира военната памет на Разград и региона.
Луксозното издание съдържа: статии за участието на разградчани във войните, списъци на загиналите, богата библиография, а в основната си част е каталог на паметниците, съхранили паметта за загиналите във войните.
Предговорът в книгата е на бившия директор на РИМ-Разград Иван Иванов, който всъщност стои и в основата на идеята за появата на това издание.
Съдържанието на сборника е организирано в седем глави. Автори на статиите към всяка от тях са: Нели Николова - главен уредник в отдел „Нова и Най-нова история” при РИМ – Разград; Иво Стоянов, уредник в отдел „История на българските земи 15 – 19 век” при РИМ – Разград; историкът Марина Босева; Галя Ралева, главен библиотекар в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”.
Автор на снимките е журналистът Георги Тодоров, Включени са фотографии на паметници от територията на бившия Разградски окръг както и такива, намиращи се  други региони – Варна, Добрич, Сеново, Шумен, Издаването на сборника „Военната памет на Разград” e  осъществено с финансовото съдействие на Министерство на отбраната на Република България по Програма за честване на 100-годишнината от Първата световна война; както и благодарение на: Съюза на ветераните от войните на България; Сдружение „Лудогорие” – Разград; „Семпе 2” ООД – Разград, Васил Петров; „Транс Експорт Къмпани” ООД – Ивелин Иванов; Ротари клуб – Разград.
Книгата вече може да бъде закупена в Регионален исторически музей на цена от 35.00 лева.
Предвижда се да бъде организирано официално представяне на изданието през месец ноември.

Излезе от печат Военната памет на Разград
РИМ-Разград

Излезе от печат Военната памет на Разград
РИМ-Разград