И ветеринарите в Разградско: Колете прасетата, че идва Африканска чума по свинете
И ветеринарите в Разградско: Колете прасетата, че идва Африканска чума по свинете / Областна администрация-Разград
И ветеринарите в Разградско: Колете прасетата, че идва Африканска чума по свинете
99366
И ветеринарите в Разградско: Колете прасетата, че идва Африканска чума по свинете
  • И ветеринарите в Разградско: Колете прасетата, че идва Африканска чума по свинете
След колегите си от други региони и разградските ветеринари призоваха собствениците на прасета от т.нар. личен двор да ги заколят превантивно преди да дойде Африканската чума по свинете. От Областната дирекция по безопасност на храните в Разград обаче аргументираха апела си и с предупреждението, че ако засекат нерегистрирано животно, те са длъжни да го унищожат.
Превантивните мерки за предотвратяване възникването на Африканска чума по свинете бяха обсъдени на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. Членовете й приеха две предложения – на държавната институция – ОДБХ – и на бизнеса – представителите на най-големия свинекомплекс в региона „Агротайм”ЕООД-Исперих.
Директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев призова местните власти да съдействат на ветеринарните служби за провеждане на мащабна информационна кампания сред собствениците на прасета в личния двор, които не са регистрирали животните си. По закон всеки има право да гледа в имота си до 5 прасета, без свине-майки, животните обаче трябва да бъдат регистрирани и да е налична селскостопанска постройка за отглеждането им. Законодателството изисква от държавната ветеринарна служба да унищожи нерегистрираните животни, д-р Драмалиев обаче апелира хората сами да заколят животните си, а за догодина да си купят регистрирани, това ще им дава и възможност за обезщетение при разпространение на опасна зараза. Предложението на Драмалиев за мащабна информационна кампания бе взето като решение на Постоянната областна епизоотична комисия, като от ОДБХ се ангажираха да предоставят на кметствата информация за минималните изисквания за лично стопанство.
Представителите на „Агротайм” пък представиха искане на  е двете свиневъдни асоциации в страната до Министерството на земеделието и горите и БАБХ. Свиневъдите настояват при установяване на огнище на Африканската чума по свинете и свинекомплексите им попадат в 20-километровата зона, но нямат заболели, да им се осигурява санитарен коридор да изнасят продукцията си извън района. И от името на Постоянната областна епизоотична комисия предложението ще бъде изпратено до Министерството на земеделието и горите и БАБХ.
И двете предложения бяха приети единодушно от членовете на комисията
Д-р Драмалиев уточни, че на територията на област Разград има общо 12 по-големи стопанства, в които се отглеждат свине. „Агротайм“ е най-голямото с 40 000 животни, регистрирано е като ферма от промишлен тип, а останалите 11 са ферми клас „А“. Ако някое от тези стопанства попадне в 20-километрова зона на установено огнище, ще се наложи унищожаване на животните в него, което ще доведе до големи икономически загуби.
Чуйте още от прикачения звуков файл.