/ iStock/Getty Images
Две двойки близначки са родени, благодарение на финансовата подкрепа на община Разград по програмата „Инвитро“ през 2021 година, съобщиха от Общината.

Подпомогнатите от общинския фонд семейства за лечение с методите на асистираните репродуктивни технологии през годината са общо 11. 

В Разград инициативата за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми се реализира от 2012 година, като всяка година в бюджета на общината се предвижда сума, определена за подпомагане на инвитро процедури. За 2021 година предвидените средства бяха 50 000 лева, каза за БТА Йълдъз Шеремед, главен експерт в отдел "Социални услуги и здравеопазване". 

Тя поясни, че право на подпомагане от фонда имат двойки, в които поне единият партньор е жител на община Разград през последните три години.

Кандидатите трябва да са здравно осигурени, да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение, да нямат задължения към местната хазна, както и да е налице доказано безплодие, лечимо с методите на асистираните репродуктивни технологии. 

Максималната сума, която се отпуска на всяко одобрено семейство, е до 2500 лева. Средствата са за една процедура в рамките на текущата година и се дават срещу представена фактура за действително направен разход и медицински документ от специализирана клиника за извършена асистирана репродукция, каза Шеремед.

Тя добави, че благодарение на инвитро процедури, осъществени с финансовата подкрепа на общинския фонд, досега в Разград са родени 17 деца. От тях 10 са момичета, а седем - момчета.
БТА