136 191 избират кои четирима да представят Лудогорието в парламента
136 191 избират кои четирима да представят Лудогорието в парламента / Радка Минчева
136 191 са избирателите в Разградско за парламентарния вот на 26 март – съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Любица Бочева. По общини най-много са хората с право на глас в Разград – 53 111, сред тях една столетница от село Гецово и 211 младежи, които са навършили 18 години след последните избори и сега за пръв път имат право на глас.
В Исперих гласоподавателите са 26 442; в Кубрат – 19 482; Завет – 11 283; Лозница – 10 349; Самуил – 9 121; Цар Калоян – 6 403.
За актуалните в последните дни автобуси от Турция Разград не се оказа предпочитана дестинация. От Автогара Разград съобщиха, че през тази седмица от южната ни съседка са пристигнали 6 автобуса, всичките на една и съща транспортна фирма. Възможно е обаче по други маршрути рейсове да са стигнали директно до другите два по-големи общински центъра в региона – Исперих и Кубрат.
Изборът на гласоподавателите в Разградско е между 20 партийни и коалиционни листи с общо 92-ма кандидат-депутати, мандатите, които се разпределят от 18-ти МИР, са четири.
Гласуването ще става в 202 секции, от които 8 са подвижни - 6 в Кубрат и по една в Исперих и Цар Калоян. В комисиите ще работят 1640 човека, като застъпници пък са регистрирани 663-ма. Така с полицаите, членовете на РИК и служителите в общинските и областта администрация хората, за които 26 март е работен ден стават около 3000.
По време на предизборната кампания в РИК получиха 10 жалби, предимно за неотговарящи на изискванията на Изборния кодекс плакати – без надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ или пък с по-малък от регламентираните размери надпис. Един от сигналите обаче бе за търговия с гласове, той бе получен по електронна поща от мейл с потребителско име „Паисий Хилендарски“, в него имаше данни и снимка на евентуален търговец с гласове от село Ясеновец, РИК предаде сигнала на прокуратурата. Два дни преди изборите държавното обвинение започна разследване и за насаждане на етническа омраза, след като град Лозница осъмна с подправени плакати на кандидат-депутат – на мястото на лицето му от оригиналния плакат бе поставена свинска глава и плакатът ксерокопиран, имаше и обидни думи на турски език.