Зелени Балкани алармират Главния прокурор за корупция
Зелени Балкани алармират Главния прокурор за корупция / netinfo

Три са сигналите, постъпили в комисия антикорупция към Областна администрация- Пловдив, от първи юли до днес. Това съобщи зам. областният управител Тунджй Наимов. Главния прокурор на републиката Борис Велчев е уведомен по сигнал на екоорганизацията "Зелени Балкани", която е алармирала за сериозни злоупотреби при възлагане на услугата по сметосъбирането сметопочистването на община Пловдив. Преписката по случая е обемна и затова още няма дадено становище от областният управител, каза Тунджй Наимов.

Другият сигнал е от страна на търовско дружество, което се е оплакало от злоупотреби от страна на институции за контрол. Според дружеството проверките на контролните органи са са тенденциозни и били извършвани в полза на друга конкурентна фирма.

Третият сигнал е Смолян- за незаконна сеч на територията на областния град. Сигналът не е потвърден.

От 1 юли на телефон 08001132 Областна администрация- Пловдив денонощно приема сигнали за корупция. Линията е безплатна за граждани, които звънят от стационарни телефони, разходите за тези разговори са за сметка на Областна администрация.

В рамките на 6 минути подателят на сигнала трябва да изложи проблема и да посочи координати за обратна връзка. Задължение на комисията, приемаща сигналите, е да гарантира конфиденциалност на информацията.

Сигнали могат да бъдат приемани и на електронната поща на съветa за противодействие на корупцията в област Пловдив на страницата на Областна администрация anticorrupt@pd.government.bg , както и във фоайето на институцията, където има специално поставена за целта кутия.