Здравни инспектори на протест в Пазарджик и Смолян
Здравни инспектори на протест в Пазарджик и Смолян / снимка: Sofia Photo Agency, архив

20 здравни инспектори от Пазарджик се включиха днес в символичните протестни действия на колегите си от цялата страна. В Деня на здравния работник, инспекторите поискаха повишаване на заплатите с 30% и настояха да бъде възстановено допълнителното възнаграждение за клас прослужено време и средства за постигнати резултати. Протестът продължи половин час, от 12.00 до 12.30 часа, когато е обедната почивка на служителите, съобщи за Дарик директорът на Районната здравна инспекция д-р Фани Петрова. Служителите и от Пазарджик подкрепиха искането за повече пари за представително и униформено облекло и край на съкращенията в системата. Недоволните поставиха ултиматум на Здравното министерство до края на месеца да се проведе среща, на която да се обсъдят проблемите в работата им и поставените от тях искания. Ако казусът не намери решение, ефективни протести ще започнат в цялата страна.

На символичен протест от 12.30 часа изляоха и здравните инспектори в Смолян. Протесът им се проведе пред сградата на Регионалната здравна инспекция.

Здравните инспектори в Пловдив също подкрепят исканията на колегите си от страната, но без да протестират дори и символично, уточни за Дарик д-р Моника Троянчева от ръководството на Регионалната здравна инспекция.