Всички обекти за производство и търговия на храни, които до 1-ви януари 2007 г. не са въвели системата за управление на безопасност и добри практики НАССР/ чете се “хасеп”/ ще бъдат затворени. Това съобщи в Пловдив националният консултант Захари Велчев по време на организираната от НДСВ дискусия за финансиране на малки и средни предприятия. Не е задължително да се ползват консултантски услуги за прилагането на наредбата, но за по-големите производства това е препоръчително. Има сигнали за злоупотреби от страна на консултантски фирми, но конкретни данни за това няма, уточни Велчев. Цената за въвеждането на НАССР зависи от броя на служителите и вида на продукцията. Между 5 и 10 000 лева са необходими за предприятия с около 100 души персонал. На тези, които не са приложили системата до крайния срок 1-ви януари 2007г. ще бъде даван едномесечен гратисен период. След приемането ни в ЕС наличието на контролната система ще бъде строго следено според практиката на еврозоната, каза още Велчев
Типови документи за въвеждане на системата за контрол на безопасността на храната в ресторантите НАССР /ХАСЕП/ се продават “на черно” по 50 лева. В същото време сертифициращи фирми подвеждат собствениците на заведения, че е задължително до 1 януари да получат документ след независим одит, който струва между 3 и 10 000 лева. Това съобщиха собственици на заведения за обществено хранене на днешната конференция за задължителното въвеждане на системите за контрол на безопасността на храните. Има и – цитирам - измислени консултанти, които не са достатъчно компетентни, предупреди директорът на Централната лаборатория “Ветеринарно-санитарна експертиза” в Националната ветеринарно медицинска служба д-р Кирил Киров.
Той е категоричен, че до 1 януари е задължително заведенията да са разработили и въвели система за контрол на безопасността НАССР, но сертифицирането и получаването на документ за това е доброволно. Проверка на Дарик установи, че сертифициращите организации предлагат услугите си на цени от 3 000 до 10 000 лева на обект за обществено хранене.
Д-р Киров призна, че единствената разлика между сега спазваните стандарти в заведенията и НАССР е в документалното разписване на правилата. Според него обаче ще се наложи много собственици да плащат за консултантски услуги поради липсата на време за обучение на специалисти по НАССР във фирмата, което е едно от задължителните условия на системата.