Близо година след смъртта на 18-годишния Теодор Давчев от Пловдив, все още се чака изготвянето на съдебномедицинската експертиза. Момчето почина в началото на септември 2021 година в университетската болница “Свети Георги” в Пловдив. Родителите му обвиниха лекарите в небрежност. Окръжната прокуратура в града започна разследване за евентуална лекарска грешка.

Момчето удря главата си, след като пада от автомобил. Инцидентът става на 8 септември миналата година в района на  Пловдив, където то било на вила с приятели. 

Пред NOVA майката на Теодор - Калин Давчева, разказа, че момчето не е имало сериозни рани, но се оплаквал, че постоянно го боли глава и му се спи.

Родителите му го водят в клиниката по неврохирургия на университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.  

“И те всъщност го приемат същият ден в болницата, правят скенер, казват, че няма нищо притеснително, включително ехография на вътрешни органи, нямаше нищо притеснително. Лекарят каза, помоли да го оставим в болницата под наблюдение, тъй като трябва да си оправдае пътеката за скенера”, разказа майката. 

Въпреки добрите прогнози на лекарите, момчето рязко се влошава и започва да повръща. “Успокояваха ме, че всичко е наред, аз споделих, че това не е нормално, виждам го, че не се чувства добре. Той стоеше легнал със затворени очи”, спомня си жената.

Два дни след приема в болницата, родителите на Теодор го намират в безпомощно състояние. 

“Aз реших, че той спи. Погледнах го в лицето и видях една ужасна картина. Той хъркаше и не можах да го събудя. Видях, как като го бутах, в старанието си да го събудя, му падна безжизнено едната му ръка”, разказва Дачева. В това време баща му - Йордан Давчев, започва да търси медицинско лице. 

“Отварям дежурната стая и заварвам всички сестри в отделението, заедно с всички санитарки, пият кафе, пушат цигари, седнали и гледат телевизия. Аз им казах, че не можем да събудим детето”, спомня си Йордан. Една от сестрите му обяснила, че дали силно упойващо лекарство на момчето, затова не могат да го събудят.  Момчето обаче не се събужда никога повече. След като една от медицинските сестри все пак отива до стаята на 18-годишния Теодор, се плаши от глдката и търси помощ от лекар. 

“Дойдоха всички, опитаха се да ни изгонят от стаята. Аз не излязох и видях целия процес, как детето ми загина за 10 минути. Почнаха да го местят от стая в стая, защото нямаха апаратура”, разказва почернената майка.

Kато причина за смъртта, в епикризата  е посочена “остра сърдечна недостатъчност”. От болницата обясниха, че започват щателна проверка за изясняване на случая. Причината за сърдечната недостатъчност обаче не е изяснена, защото съдебномедицинската експертиза не е извършена. За близо година обаче не е потърсил и семейството на починалото момче.

В отговор до NOVA, от окръжната прокуратура в Пловдив пишат, че делото, което се води, е за евентуална лекарска грешка. Уточняват и, че са разпитани свидетели и са иззети  множество доказателства. Съдебномедицинската експертиза обаче се бавела, защото била петорна, комплексна и сложна за изпълнение. Родителите на Теодор подозират умишлено забавяне от страна на лечебното заведение. 

“Тази експертиза няма причина да се бави и това ни безпокои много, защото бавенето на експертизите е един основен процесуален метод за протакане на делата, а аз искам експертизата действително да се свърши качествено и своевременно, защото колкото и да е сложна, тази експертиза се изготвя единствено и само на базата на събрания доказателствен материал, а той е събран. Следователят всеки месец им пише писмо да приключат експертизата, но те се оправдават, че специалисти от експертизата са заети с други неща”, обясни Йордан Давчев.

Съдебномедицинската експертиза ще отговори на въпроса, каква е причината за смъртта на Теодор. В зависимост от заключението ѝ, ще стане ясно дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, допълват още от окръжната прокуратура в Пловдив.
 
NOVA