/ Dariknews.bg,архив
Кампанията е от 10 юли до 18 август и е за хората над 55-годишна възраст
Безплатни прегледи за макулна дегенерация и старческа катаракта, организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив от днес до 18 август. Това обяви началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова. Тъй като заболяването се развива с напредване на възрастта, кампанията е насочена към пациенти след 55-годишна възраст. Те могат да се записват за прегледи на телефон: 032602649 от 8:30 до 12:00 ч .в делничните дни.

Макулната дегенерация и сенилната катаракта (старческото перде) са заболявания, които засягат и двата пола и обикновено двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст са засегнати от макулна дегенерация, при която се уврежда централната част на ретината, докато катарактата води до помътняване на собствената леща на окото. Оплакванията при двете заболявания могат да бъдат сходни и практически неразличими от пациентите – намалено зрение за далече и близо, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др., обясни проф. Сивкова.

Единственото ефикасно лечение е оперативното. Затова и извършването на периодични контролни прегледи в тази възрастова група е от изключителна важност, подчерта проф. д-р Нели Сивкова.