/ Агенция "Митници"
По разпореждане на Окръжна прокуратура – Пловдив са предприети мерки за предотвратяване на продажбата на хранителни продукти в магазините и лекарствени продукти в аптечната мрежа, както и в складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени.

Закон няма, но все пак провериха над 50 аптеки за спекула


От прокуратурата са възложили до края на извънредното положение в страната контролните органи – Регионална здравна инспекция – Пловдив, Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална дирекция на Комисията за защита на потребителите, ОД на МВР – Пловдив и ТД на НАП – Пловдив да извършват ежедневни и постоянни проверки в  търговските обекти.  

Прокуратурата погва спекулантите на стоки от първа необходимост


Контролните органи ще проверяват продажбата, предлагането и търговските сделки през интернет. От Окръжна прокуратура – Пловдив са указали на инспекторите от РЗИ – Пловдив да обърнат особено внимание на случаи, съдържащи информация за завишени цени на медицински маски от страна на производители и търговци на едро.

Държавата срещу спекулата с цените (ВИДЕО)

Чрез извършване на проверка на селективно избрани търговски обекти на случаен принцип, длъжностните лица ще осъществяват контрол на дейностите, извършвани в съответните звена за търговия на едро (складове), хранителни магазини, супермаркети, аптеките и дрогериите, а именно – спазване на разрешителния режим, регистрационен, лицензионен, финансов (вкл. ценови), счетоводно-отчетен, данъчен.

При констатация за допуснати нарушения на нормативните документи ще се съставят актове, наказателни постановления, включващи предвидените в закона санкции – финансови, административни, наказателни, професионални. В Окръжна прокуратура – Пловдив ще постъпват данни за всяка една констатация с оглед преценка на наличието или липсата на данни за извършени престъпления от общ характер. 

Апелативната прокуратура във Варна ще проверява за спекула с цени на храни и лекарства

Междувременно, от Икономическа полиция вече започнаха работа по сигнали, които касаят продажбата на стоки и предлагането на услуги на спекулативни цени. При нередности гражданите могат да подават сигнали на адрес:  Economic_policeplovd@mvr.bg