Заместник-посланикът на САЩ открива изложба срещу Хомофобията
Заместник-посланикът на САЩ открива изложба срещу Хомофобията / sxc.hu

Заместник-посланикът на САЩ Брайън Далтън ще открие изложба с компилация от снимки, посветена на борбата срещу Хомофобията. Събитието, под наслов „Да извадим Хомофобията извън игра", ще се проведе в 18 часа в МОЛ „Пловдив". В подкрепа на кампанията се включват посланикът на САЩ Марси Рийс, както и много от музикалните и театрални звезди в България. По същото време в Artnewscafе ще тече дигитална експозиция на снимките. Повод за това е Международният ден за борба с хомофобията - 17 май.

Фотографиите ще останат в Пловдив през целия месец юни, който е обявен за международен месец на борбата за равноправие на ЛГБТ общността.

„ЛГБТ Пловдив" - правозащитната организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора призовава всички да бъдем един отбор и да оставим хомофобията извън игра.

На днешната през 1990 г. хомосексуалността е премахната от Международната класификация на болестите в Световната здравна организация. За първи път в Пловдив датата е отбелязана през 2012 г. със спортен полуден, чиито акцент е хомофобията в спорта. Той дава началото на кампания за изваждането на хомофобията извън игра, в която различни хора застават зад идеята и чрез символичен акт на показването на червен и жълт картон ясно заявяват позицията си срещу омразата.

Събитието е с подкрепата на Община Пловдив и под патронажа на Посолството на САЩ в България.