рози
рози / netinfo
розопроизводители искат Закон
97534
розопроизводители искат Закон
  • розопроизводители искат Закон

Закон за розата, който да защитава производителите в трудни години като сегашната – това е основното искане, което ще издигнат днес жители на Стрелча. За първи път от 1996 година досега те няма да отбележат Празник на розата, а вместо това ще излязат на централния площад „Дружба“ в 17,00 часа, за да се включат в протестен митинг срещу ниските изкупни цени на продукцията им.

Дни преди традиционните за градчето чествания кметът на общината Стойно Чачов обяви, че цялата програма за празника се отменя в знак на съпричастност с розопроизводителите и в подкрепа на техните усилия да защитят правото си на достойно оценен труд и закрила за основния им поминък. Очаква се на протеста да присъстват омбудсманът на страната Мая Манолова и народни представители.

„Нека обединени да заявим непоколебимостта си да защитим своя труд и да съхраним един от символите на България - българската роза!“, призова градоначалникът чрез сайта на общината и социалните мрежи.

Петър Петров, един от дългогодишните производители на маслодайна роза, казва, че с колегите му смятат да настояват за скорошно изготвяне и влизане в сила на Закон за розата, в който да бъде гарантирана минимална цена на розовия цвят, съобразена както с тази на розовото масло на световните пазари, така и със себестойността на продукцията. Да осигурява защита срещу фалити в кризисни моменти като настоящия, както и справедливо заплащане на хората от отрасъла според труда им и вложените от тях средства. Имат предложение тази закрила да бъде под формата на дотация.

Петров посочва, че тези мерки не са нещо непознато в страната ни - вече са приложени при тютюнопроизводителите след една такава трудна година за тяхната дейност, така че няма пречка да се въведат и за розопроизводството.

Много от жителите на Стрелча от няколко дни не са влизали в нивите си. Все още не са започнали изкореняване на насажденията, както се заканваха, но и не берат. Едни смятат, че няма смисъл при ниските изкупни цени, други - защото няма къде - пунктовете, в които са предавали, са затворили, а в другите не искат продукцията им. Хората са отчаяни, две трети от стрелчани са готови да се откажат от розите, за да избегнат нови загуби, казва Петров.

Сътресенията в розопроизводството са проблем, натрупван години наред, който сега ескалира със страшна сила. Това коментира Веселина Зумпалова-Ралчева, която също е розопроизводител, но и собственик на дестилерия, което й позволява да види конфликта и от двете гледни точки.

Причините за кризата са много, а парадоксът е, че една от тях е завишената цена на розовия цвят за няколко години до миналата и поскъпването на розовото масло на световните пазари. Това е привлякло нови играчи - и производители, и преработватели, изкушени от възможността за бързи печалби. Но е довело и до свръхпроизводство на розово масло с висока себестойност, каквато пазарът в момента не може да приеме. Част от него стои непродадено, а тази пролет редуването на валежи и слънце даде изключително добра реколта. Жалкото е, че не може да бъде реализирана, защото няма достатъчно търсене.

Жертви на ситуацията са най-вече малките производители, които до 2017 г. са обхождали пунктовете в търсене на по-добри оферти и са отказвали да сключат договори, за да не плащат данъци. Ралчева уверява, че намира начин да изкупува стоката на своите редовни контрагенти, за да не разваля бизнес отношенията си с тези хора.

Същевременно високите изкупни цени и некоректността на част от производителите са принудили собствениците на дестилерии да направят свои насаждения. Фирмата на Ралчеви, макар и малка, отглежда 200 дка - площи, за които доскоро не са си и помисляли, че е възможно да стопанисват.

Ралчева също смята, че нормалната изкупна цена е поне 3-3,50 лева и държавата трябва да се намеси, за да защити розопроизводството като сектор. От една страна - с контрол по цялата верига от посадъчния материал, за да не се залага на сортове с добри добиви, но с нищожна масленост, до крайния продукт, за да не се допуска смесването на качественото масло с вносно от страни, където не се спазват установените стандарти.