Заключват водомерите на длъжници в Пловдив
Заключват водомерите на длъжници в Пловдив / netinfo
ВиК ще монтира заключващи устройства на водомерите на най-големите битови длъжници и по този начин ще спира водата само в техните жилища, без да страдат коректните платци. Това съобщи пред Дарик управителят на дружеството Красимир Цветков.

Първите 1000 бройки от машинките, които стуват по десетина лева, вече са закупени. Монтажът им ще започне след съгласуване на законовите действия с прокуратурата и с полицията, подчерта Цветков.

Това е поредният опит на водното дружество да събере 10 млн. лева задължения, 8,5 млн. от които са на битови абонати. За събиране на дълговете е създадено и спецзвено във ВиК с 10 служители. Те ще следят ежедневно движението по хилядите непогасените сметки, които вече са качени на отделна компютърна програма, обясни инж. Цветков.

В следващите дни всички абонати, които имат дългове, ще получат предупредителни писма. Ако до 3 седмици не започнат погасяване или не подпишат план за разсрочване, ще бъдат давани на съд, предупреди управителят на ВиК.

С 10-те милиона задължения на абонатите могат да се подменят около 20 км водопроводна мрежа, посочи управителят на ВиК. Сумата е приблизително половината от заема от 11 млн. евро, който дружеството тегли от ЕБВР за рехабилитация на системата. Ремонтите ще започнат най-вероятно в края на юни с подмяна на водопроводите по улица “Скопие” и булевардите “Руски” и “Христо Ботев”. До края на годината трябва да бъдат подменени 25 – 30 км водопроводи.