/ Районна прокуратура Пловдив
Петима са арестувани след разбиване на канал за подправени документи на чужденци. При акцията са претърсени около 15 адреса в градовете Пловдив, Карлово, Ихтиман и Самоков, както и 7 автомобила.

Задържаните са на възраст между 44 и 60 години, с криминални прояви. Те са в ареста с първоначална мярка задържане под стража за 72 часа.

В хода на разследването е установено, че в престъпната схема е замесен и служител на сектор „Миграция”, който също е задържан. Б.К., като полицейски служител – инспектор в дирекция „Миграция“ към МВР, снабдявал другите обвиняеми  с данни от информационните архиви на МВР. Това съобщиха на извънреден брифинг от полицията в града под тепетата.

С цел документиране на престъпната дейност на обвиняемите лица са били извършени 15 претърсвания и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения, при които са били намерени и иззети множество неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България. 

Иззети са фалшиви лични карти за продължително пребиваване на чужденци, машина за рязане и оформяне на документи, плаки с основни елементи, заготовки, фолиа, хартиени подложки тип "бланки", снимки в паспортен размер на хората, за които са се изготвяли фалшификатите. Те са основно от Албания и Турция.

При претърсването на адресите са открити и два пистолета, за които предстои да се назначи експертиза. Наред с това обвиняемите са се занимавали и с изготвяне на неистински дипломи за завършена степен на образование, които ги продавали по 2 000 лева.

 На 19 януари Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петимата обвиняеми.