/ ThinkStock/Getty Images

Прокуратурата повдигна обвинения на двама души за измама със средства от европейски фондове и пране на пари. След проведена на 14 януари 2019 г. операция на отдел „Икономическа полиция“  при ОД на МВР-Пловдив на територията на Пловдив, Сливен и Свиленград, където са извършени претърсвания и изземвания, са задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от града на тепетата. 

Съдят началник на лаборатория, подправял кръвни проби за алкохол

Спрямо всеки един от тях са повдигнати обвинения за това, че в периода от 12 октомври 2017 г. до м. януари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Пловдив, гр. Раковски, обл. Пловдив, гр. Велинград, обл. Пазарджик, гр. Котел, обл. Сливен, гр. Харманли и гр. Свиленград, обл. Хасково, в съучастие като извършители, са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в горните градове и Агенцията по заетостта - гр.София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, на стойност 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти – престъпление по чл.248а, ал.5, във вр. ал.2, във вр. ал.1, във вр. чл.26, ал.1, във вр. чл.20, ал.2, във вр. ал.1 от Наказателния кодекс. 

В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева. 

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Разследването по случая продължава.