Задействат скрита приватизация на болница, планирана по времето на Гайдарски
Задействат скрита приватизация на болница, планирана по времето на Гайдарски / netinfo
Държавата готви скрита приватизация на втората по големина държавна болница в Пловдив – бившата Окръжна, чрез вдигане на капитала и вкарване на частна фирма в смесено дружество с болницата, в което ще бъде апортиран целия й двор. Това ще ощети общините от региона, които са миноритарни акционери, и най-много Пловдив, чиито акции ще се стопят от 26 на 15, 5%, алармира кметът Славчо Атанасов. Планът е пазен в тайна от 10 април, когато тогавашният министър на здравеопазването Радослав Гайдарски е изпратил писмо до ръководството на болницата за планираното вдигане на капитала от 4, 161 на 6, 211 млн. лева.

Вдигането на капитала на МБАЛ „Пловдив” изцяло за сметка на държавата е в дневния ред на общото събрание на здравното заведение на 18 септември. В него е включено и даването на одобрение за учредяване на смесено дружество „ Обществен медицински център” с частната пловдивска фирма „Норд инвест”. Мажоритарният пакет в новото дружество ще държат частниците, макар да не е известно как са избрани и по какъв начин ще влязат в него – с парична вноска или с треторазредна земеделска земя, например. Болницата обаче ще апортира целия си двор с площ 91 декара, съобщи заместник-кметът по стопанската политика Георги Григоров, позовавайки се на проекта за дружествен договор. Кметът Атанасов заподозря, че именно терена, на който има възможност за строителство, е в основанта на апетитете на частния инвеститор. Дружеството „Норд инвест” на Румен Василев и Надежда Добрева е с основна дейност строителство, макар съдружничката в него да участва в други фирми, свързани със здравеопазване.

Пловдивската община ще се опита да блокира вдигането на капитала, подчерта кметът. Той изпраща до колегите си от останалите 16 общини в областта призив също да гласуват „против” на 18 септември. В устава на болницата няма изрично предвиден механизъм за вдигане на капитала, което означава, че то трябва да стане по общия ред, предвиден в Търговския закон – с мнозинство от 2/3.