Юбилейната Винария - с нов рекорд по мащаби
Юбилейната Винария - с нов рекорд по мащаби / netinfo
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще открие 15-тото юбилейно издание на Международната изложба за лозарство и винарство Винария. 556 фирми от 35 държави представят новостите в бранша в четири палати на панаирното градче. Акцент в деловата програма ще бъде станалата вече традиционна среща на земеделските министри на държавите от Югоизточна Европа, тази година темата е “Предизвикателствата пред винарския сектор в региона и процесът на глобализация”.

Заетите изложбени площи са с 13% повече в сравнение с досегашния рекорд на специализираната изложба. Повечето от 200-тата български изложители се представят с вина, произведени от първата реколта на новосъздадени собствени качествени лозя. 25 участници във “Винария”, които не са пропуснали нито едно нейно издание от създаването й досега, ще получат юбилейни грамоти от Националната лозаро-винарска камара.

В 12-а палата е организиран базар, в който ценителите могат да закупят вина и спиртни напитки на едрова цена. Входният билет за изложението е 3 лева.

С безплатна дегустация на вино, осигурено от местни производители, ще завърши пред общината Дионисиевото шествие, което тръгва днес от 14,30 от градинката до Джумаята. Кметът Иван Чомаков ще поздрави през общината участниците в празника на виното. Танцьори от ансамбъл “Тракия” ще пресъздадат ритуали, свързани с лозарството и винарството.

Вечерта на традиционния бал “Вино и любов, любов и вино” в панаира ще бъдат обявени тазгодишните носители на наградите “Златен ритон”, Златната бъчва и на медалите на Пловдивския панаир. Призьорите бяха определени по време на националните дегустации, в които участваха над 750 вина и спиртни напитки.