Министърът на вътрешните работи Валентин Радев
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев / БГНЕС, архив
Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай
97337
Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай
  • Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай
Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай. Това заяви в Пловдив министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод разкритата престъпна схема в РЗОК в града, по която за една година двама висши служители на касата, заедно с аптечен бос от града под тепетата източили 1,1 млн. лв. от НЗОК.

По думите на Радев разследващите работят от много време по случаи на източване на пари в цялата държава и даде пример с болницата във Враца.

Гледат мерките на двамата служители на РЗОК в Пловдив, източили 1,1 млн. лв. от касата

Министърът коментира и идеята за възможността кметове на малки населени места да сключват договори с охранителни фирми за опазване на имуществото на общината. Това не е лоша практика, посочи той с уточнението, че въпросът е в баланса. Фирмите могат да отиват и да помагат там, където е необходимо. Те по никакъв начин не отнемат функциите на полицията, която в крайна сметка си върши работата. От друга страна, охранителната дейност се развива от години, тя не е от вчера и би могло да бъде използвана в помощ на полицията.

1,1 млн. лева са източили арестуваните служители на Здравната каса в Пловдив  

По повод нападението над зам.-кмета на Ловеч Цветан Георгиев министър Радев заяви, че се работи се активно по случая. До момента подозренията са насочени към лице, което се занимава с незаконен дърводобив.