Военна техника помага на хората в Смолянско
Военна техника помага на хората в Смолянско / снимка: пресцентър на МО

Военнослужещи от Сухопътни войски продължават да помагат на хората от бедстващите райони в Родопите, съобщиха за Дарик от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Бойците участват основно в пробиването на пъртини и разчистването на третокласните пътища до населените места. Те се включват и в доставката на хранителни продукти, в извличането на автомобили, помагат в работата на "Гражданска защита" и МВР, както и за възстановяването на електрозахранването на селищата, уточниха от МО.

Военнослужещи от алпийския батальон в Смолян разчистват пътя до психодинспансера в града. Друга група с високопроходима техника пробиват пътя до смолянското село Стража, до което от три дни няма никакъв достъп. Бойци продължават да почистват и поддържат пътя Смолян – Пампорово с роторен снегорин. От алпийския батальон в Смолян имат готовност да предоставят и тежкотоварни камиони, с които да се превозят хляб и други хранителни продукти за нуждите на хората.
Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово с високопроходима техника ще помогнат на жителите на село Манастир, община Лъки, които пети ден са откъснати от света. Бойците ще доставят всичко необходимо на населението.

На този етап не се предвижда да се включат хеликоптери от авиобазата в Крумово, тъй като няма постъпили сигнали за евакуация на хора, уточниха за Дарик от МО.