Внимание: Опасност от лавини в Пловдивско
Внимание: Опасност от лавини в Пловдивско / снимка: sxc.hu

 

За сериозна опасност от лавини предупреждават от Планинска спасителна служба - Пловдив. Върху ледената кора, образувана при предпоследния сняг, се е натрупала 40-50 см. снежна покривка, която заради слабото сцепление представлява сериозна опасност, заяви за Дарик радио шефът на спасителната служба Георги Стамов.

Той бе категоричен, че всяко място с наклон между 30 и 45 градуса, е потенциално опасно за образуване на лавина. Стамов препоръчва на хората по възможност да си стоят по домовете и да не се качват в планините. До момента в Планинска спасителна служба няма получени сигнали за бедстващи или загубили се хора.

Заместник председателят на кризисния щаб в Лъки Пламен Райчев също предупреждава хората да не пътуват заради опасност от свличане на лавини по пътищата. До 2 метра достига на места снежната покривка в най-високото село в страната -  Манастир, съобщи още Райчев. По негови думи, обстановката в района е изключително тежка, но е мобилизирана допълнителна техника от верижни трактори, булдозер, фадроми, които са в помощ на снегопочистващите машини.  Ако утре температурите паднат под – 15 градуса, е възможно да бъде решено временно преустановяване на учебните занятия в общината.