Внасят за гласуване конкурса за линиите на градския транспорт на следващата сесия
Внасят за гласуване конкурса за линиите на градския транспорт на следващата сесия / снимка : dariknews.bg

Предложението за обявяването на конкурс за 16 линии от мрежата на масовия градски транспорт ще бъде внесено на сесията на Общинския съвет на 21-ви декември.

До края на март 2010-та година изтичат сега действащите договори за тези линии, 12 от които в момента се обслужват от фирма „Градски транспорт" и 4 от „Хеброс бус" с подизпълнител фирма „Грация".  

Първоначално предложението трябваше да влезе за гласуване на сесията на 17-ти декември, но в последния момент зам. - кметът Александър Константинов го оттегли за доработване.  

Задължителните условия за участие в конкурса предвиждат кандидатите да не дължат пари на общината или държавата, да имат лиценз за превоз на пътници и да разполагат със сервиз и гараж на не повече от 20 км от Пловдив. Не трябва срещу тях да се водят дела или да са обявени в ликвидация. Автобусите им не може да са на повече от 6 години и трябва да бъдат от екологична категория Евро 3,4 или 5.  

Линиите, за които могат да кандидатстват заинтересованите фирми, са разделени на 2 групи.

1-ва група обхваща линиите с номера - 4,9,11,12,17,20,22 и 24. За тях трябва да бъдат осигурени 66 автобуса, 24 от които да разполагат с инвалидни рампи и 5 резервни.

2-ра група е за линиите с номера - 10, 21, 25, 26, 27, 36, 93 и 113, като за тях важат същите условия като при 1-ва група.  

Кандидатите ще бъдат точково оценявани от комисия по 13 критерия, включващи компонентите: опит на кандидата в подобни конкурси, възраст на рейсовете, вид на двигателя, климатични инсталации, сервизна база, наличие на системи за управление и други. В комисията ще участват представители на Държавната автомобилна инспекция, браншови организации, КАТ, юристи, данъчни, общински съветници.