ВКС реши – сградата на Градската художествена галерия е собственост на общината
ВКС реши – сградата на Градската художествена галерия е собственост на общината / Dariknews.bg, архив

Приключи съдебната сага около спора за собствеността върху сградата на Градската художествена галерия, която продължи почти пет години. Върховният касационен съд е потвърдил решението на Пловдивския окръжен съд, че претенцията на Мюсюлманското вероизповедание-София за притежание на имота е неоснователен и така потвърждава, че собственик на Градската художествена галерия е община Пловдив. Информацията съобщи главният юрист на общината Савина Петкова.

Делото бе образувано през 2005 година по жалба на Мюсюлманското вероизповедание-София, припомни Савина Петкова. В мотивите за предявяване на иска за собственост жалбоподателят посочва, че през 1984 година между Турска мюсюлманска вероизповедна община и Общински народен съвет - Пловдив е сключен договор за продажба на сградата, намираща се на ул. „Александър Батемберг" 15 (сегашната Градска художествена галерия).  От Мюсюлманско изповедание в София твърдят, че договорът, сключен преди 26 години, е нищожен, защото липсвало съгласие за разпореждане с вакъвски имоти, както е било по реда и устава им от 1984 година и искат имотът да им бъде възстановен като незаконно отнет.

Пловдивският районен съд постановява в полза на жалбоподателя, но следващата съдебна инстанция - Пловдивски окръжен съд, отменя решението на първата инстанция. Така се стига до Върховния касационен съд, който отсъжда в полза на община Пловдив и слага край на съдебния спор.

Савина Петкова отбеляза, че благополучният изход от делото се дължи основно на уволнения от Славчо Атанасов общински юрист Цветан Варимезов, който тогава е в адвокатския екип за защита на Градската художествена галерия. Поздравления за Варимезов, но той се издъни за "Ритон" и затова не мога да му простя, коментира градоначалникът.