/ ВИК
Велинград ще иска помощ от държавата за алтернативен водопровод
101972
Велинград ще иска помощ от държавата за алтернативен водопровод
  • Велинград ще иска помощ от държавата за алтернативен водопровод
"Община Велинград ще иска от правителството финансова подкрепа за изграждане на алтернативен водопровод". Това каза кметът на града Костадин Коев, като призна, че проблемът с честото спиране на чешмите е тежък и не е отсега и че разбира недоволството на хората, които в последните дни организираха поредица от спонтанни протести.

Община Велинград призова гражданите да протестират при спазване на закона (ВИДЕО)

По думите му, до кризисната ситуация се е стигнало след дългогодишно лошо управление на местното ВиК, както и на поредица от погрешни решения на предишните общински екипи.

Демонстративно: Велинградчани отиват на концерт с туби за вода

Най-голямата от тях е че е пропусната възможността с външно финансиране да се изгради пълен воден цикъл. В градовете, където това е направено, хората са забравили за проблемите с водоснабдяването, казва Коев. А в СПА-столицата на Балканите все още разчитат на мрежа от етернитови тръби, полагани през 1961-1967 година.

От МВР отричат да е имало полицейски произвол при протеста във Велинград

Според градоначалника, решението е да се изгради алтернативен водопровод. Местната хазна не може да поеме разходите по толкова мащабна инвестиция, така че ще търси помощ от държавата.

Чуйте повече в звуковия файл: