Леденото хоро на Богоявление в Калофер
Леденото хоро на Богоявление в Калофер / netinfo
Леденото хоро на Богоявление в Калофер
95842
Леденото хоро на Богоявление в Калофер
  • Леденото хоро на Богоявление в Калофер

От стари времена, в китното подбалканско градче Калофер всяка година на Богоявление смелчаци влизат в студените води на река Тунджа и извиват няколко ката ледено мъжко хоро. Ритуалът предшества хвърлянето на светия кръст във водата.
 
След като веднъж е играл леденото хоро на Богоявление, никой не може да се откаже от него. Колкото и да е студено времето, тръпката остава - и в сърцето, и в душата“. Това заяви в интервю за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов. 

"Тази традиция съществува от много години. Подготовката за хорото започва още на 5-ти вечерта. Загрява се с вино, мезета, лютиви чушки, свири се на гайда", обясни още Румен Стоянов.

Тази година за първи път на хорото ще се хванат  5,6- годишните момченца от Калофер. Домакините очакват много гости от чужбина, както и етнолози, които ще наблюдават хорото във връзка с кандидатстването на леденото хоро за включване в ЮНЕСКО.
 
Стотици смелчаци от страната и от чужбина се очаква да влязат днес  в ледените води на Тунджа. Ритуалът, който датира от над 200 години, е за пречистване, здраве и мъжка си

Още за утрешния празник в Калофер, чуйте от разговора с Румен Стоянов