Вдигат жп-линията между “Тракия” и “Филипово”
Вдигат жп-линията между “Тракия” и “Филипово” / netinfo

Цялата жп-линия, която минава през Пловдив, ще бъде вдигната и няма да пресича на едно ниво основните пътни артерии на града, съобщи заместник-кметът по обществения ред и сигурност Димитър Цветков. Строителството ще започне най-късно до 2 години и половина, уточни пред Дарик заместник-генералният директор на “Железопътна инфраструктура” Христо Алексиев.

Идейният проект вече е готов, започнало е и прединвестиционното проучване. Линията ще бъде изолирана от двете страни със шумозаглушаващи огради, както е по европейските стандарти.

Предстои отваряне и на дискусия за бъдещето на Бетонния мост, за да се реши дали ще се събаря или укрепва, каза зам. - кметът Цветков. Повече от десетилетие от БДЖ твърдят, че съоражението не отговаря на стандартите за безопасност и настояват за нова конструкция заради недостатъчната ширина на “коридорите”, по които минават влаковете под моста. Това ще стане още по-наложително след приключване на електрификацията на линията Пловдив – Свиленград, след което скоростта на влаковете ще бъде увеличена до 160 км/ч.