В Сърница не проповядват радикален ислям
В Сърница не проповядват радикален ислям / pravoslavieto.com

Няма сигнали, нито констатирани факти за проповядване на радикален ислям в училището в Сърница, заяви началникът на Регионалния инспекторат Бойка Маринска. Специален екип от експерти към Министерството на образованието и науката е проверил  учебното заведение.  Докладът от контролът ще бъде готов до дни. По първоначална информация няма данни  изучаваният материал по религия  да не отговаря на условията на МОН, каза Маринска. Тя обясни, че ислямското училище в Сърница е закрито преди три години. В момента в провереното учебно заведение се изучава религия само в  часовете по свободно избираема подготовка.

 

Началникът на Регионалният инспекторат в Пазарджик лично се е срещала няколко пъти с мюфтията, ръководството на училището, с родители и деца от Сърница. Според Маринска в Сърница живеят дружелюбни и чисти хора, които не трябва да бъдат определяни като  различни само за това, че се обличат различно, битът и наложените им традиции са различни. Не трябва да се създава изкуствено напрежение и да се заиграва с темата, коментира още Маринска.

 

Проверките за проповядване на радикален ислям започнаха в някои градове в страната след жалба на преподавател от село Кочан, който съобщи, че изучаваният материал по религия не отговаря на условията на МОН. Министърът на образованието Даниел Вълчев разпореди проверки в училищата в Сърница, Сатовча, Рибново. Директорът на СОУ “Свети Свети Кирил и Методий” в Сърница Ахмед Седжимов е категоричен че няма никакви нарушения, констатирани при проверката през последните три дни от експертите на МОН. Само един клас - 12 “а“ изучава в училището религия като задължително избираема подготовка по един час седмично. В СОУ “Свети Свети Кирил и Методий” се изучава само утвърденият от МОН учебен материал, бе категоричен директорът.

Седжимов потвърди информацията, че ислямското училище в Сърница е закрито преди три години. В момента в сградата на училището има сладкарница. Седжимов бе категоричен, че твърденията на Яне Янев за разпространяване на радикален ислям обиждат жителите на Сърница.