/ Източник: Официален сайт на МБАЛ
По повод смъртта на 70-годишния пациент от Стамболийски ръководството и екипа на „УМБАЛ-Пловдив“ излязоха с официална позиция по казуса. Назначена е вътрешна проверка в болницата, въпреки че до този момент не е подадена жалба до болничното ръководство, нито до компетентните органи и институции – РЗИ, Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, РЗОК, НЗОК, заявиха от лечебното заведение.

"Всякакви твърдения, че вина носи конкретен лекар, която по никакъв начин не е доказана, на практика са тежки обвинения срещу самия лекар. Това е недопустимо, особено в този момент, когато медиците са на ръба на силите си, подложени са на огромен стрес и се опитват да помогнат на всеки, а и много лекари напускат, заради натиска върху системата и лично върху тях. Като изпълнителен директор на „УМБАЛ-Пловдив“ съм длъжен да заявя, че вината се установява след проверки на съответните органи в системата на здравеопазването. Категорично смятам, че този спор не може и не трябва да се решава в социалните мрежи и медиите, защото това само води до още по-голямо напрежение. Затова призоваваме за търпение и толерантност – след изясняване на обстоятелствата около смъртта на 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски ще говорим отново", призовава директорът на болницата д-р Динчо Генев.

Починалият след отказ за хоспитализация в Пловдив имал сатурация 70% (ВИДЕО)


"Нека назначената в болницата проверка установи фактите. Обществото ще бъде информирано за резултатите своевременно", посочва още той.