"Вече имаме община, в която учениците от 25 ноември се връщат присъствено на училище, без да се тестват. Това е община Кричим", съобщи Антоанета Кръстанова, началник на РУО Пловдив.

МОН осигурява 12,8 млн. лв. за тестове за ученици

Със заповед на министъра на здравеопазването при 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал. "Именно такъв е случаят с Кричим, където заболеваемостта е паднала под 250", посочи Кръстанова. 

Има и още общини в областта, при които се забелязва намаляване на заболеваемостта и всички се надяват скоро и там учениците да започнат да учат присъствено без тестове.

Ситуацията се проследява системно. За съжаление я има и другата крайност - община, в която заболеваемостта е тръгнала нагоре и вече е 878 на 100 000 души. Става въпрос за община Лъки, така както е досега и в Сопот.

МОН: Над 180 хиляди ученици се завърнаха в клас от началото на тестването

Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването в общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта - 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от просветния министър, или на ротационен принцип.

В Пловдивска област по този начин се учат децата от три общини. Във всички останали общини заболеваемостта е малко над 500, но се забелязва определено тенденция за намаляване.

При това положение се изисква осигуряване на безопасна среда, което включва тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. Специално за община Пловдив заболеваемостта също спада, като вече е около 560 на 100 000.

Връщат и големите ученици в клас, ако училищата осигурят тестове

Очаква се в близките дни да се премине поне към ротационно обучение. „Положителното е, че все повече родители дават съгласието си за тестване на учениците“, каза още Кръстанова.

Поискани са били допълнителни тестове от 50 училища в областта. В Столипиново също вече са отворени към тестването. И в трите училища там са подадени много декларации от родители, които са съгласни децата им да бъдат тествани, за да посещават училище. Досега те не бяха съгласни с това. 
Агенция "Фокус"