/ netinfo
Ученици от 14 училища в Пловдив представиха своите интересни проекти, свързани с природата и нейното опазване по случай Световния ден на водата, който в Пловдив традиционно се отбелязва с детски празник. Планини, реки, морета и фонтани с течаща вода можеха да се видят сред сръчно изработените идеи.

„Няма нищо по-ценно от водата на нашата планета, ето защо трябва да я съхраняваме, да я пазим чиста, тя е живот“, заяви заместник-кметът Георги Титюков, който даде символичен старт на събитието и благодари за усърдието и добрата реализация на проектите, над които децата са работили цяла година. Те представиха и изложба от картини на водна тематика, постери и макети. 

Празникът се проведе спортната зала на СУ „Св. Патриарх Евтимий, а за веселото настроение се погрижиха танцьорите от балет „Електра“, група по модерни танци „Ненси денс“, танцово-музикален ансамбъл към СУ „Любен Каравелов“. Институтът по рибарство и аквакултури раздаде на всички желаещи рибки.

Организацията на честването е съвместна инициатива на Община Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, „ВиК“ ЕООД-Пловдив и РИОСВ, която се провежда вече за осма поредна година. Като подкрепящи организации са привлечени и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и Института по рибарство и аквакултури.

През 2018 година темата на празника е „Природата за водата”, а името на кампанията – „Отговорът е в природата“. Тя е насочена към прилагането на природосъобразни решения за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени в наше време.