Ученици от Смолянска област пишат сценични етюди на английски език
Ученици от Смолянска област пишат сценични етюди на английски език / sxc.hu

Ученически фестивал за авторска драматургия и театър на английски език ще се проведе за пръв път в Смолян. Организатор на областния формат на фестивала е Регионален инспекторат по образованието - Смолян. Проявата започва в 11.00 часа в НЧ „Христо Ботев-1871", което любезно предостави залата и сцената си за изявата на младите таланти.

Националният Фестивал за авторска драматургия и театър на английски език е проект на МОМН, подкрепен от Британския съвет в България. Според регламента той се провежда в две възрастови групи - за ученици от ІV до VІІІ клас включително, които изучават английски език в училище и за ученици от VІІІ интензивен до ХІІ клас включително, които изучават английски език в училище. Участниците трябва да разработят свой драматургичен материал - изцяло авторски или по мотиви от класически и/или съвременни произведения, но не и сценична реализация на чуждо произведение.

Сценичният етюд трябва да е с продължителност до 20 минути. Заявка за участие във възрастовата група IV-VIII клас е подало ОУ „Васил Левски" - Златоград, а в групата VIII-XII клас ще се явят ученици от ГПЧЕ „Иван Вазов" - Смолян, ПМГ „Васил Левски" - Смолян, СОУ „Отец Паисий" - Мадан и СОУ „Антим I" - Златоград. Областна комисия ще класира за участие в националния кръг максимум по едно изпълнение за всяка възрастова група. Националният кръг на фестивала ще се проведе на 20-21 април в София.